zondag 20 december 2009

Platte buik krijgen | Tips

Bijna iedereen die op een dieet is kent het gevoel: het gewicht daalt wel, maar je krijgt maar geen platte buik. Sommigen kopen de laatste apparatuur die een platte buik beloven in enkele weken, maar komen van een koude kermis thuis.

Het is niet de laatste fitness apparatuur die je een platte buik geeft, maar wilskracht en doorzettingsvermogen. Je krijgt geen platte buik door alleen oefeningen te doen. Je moet ook ontzettend goed letten op wat je eet, en vooral niet te weinig eten!

Om het vet rondom de buik te verbranden én een strakke buik te krijgen heb je twee totaal verschillende methoden nodig. De eerste is een gezond dieet waarbij je een heel klein beetje minder eet dan je nodig hebt. Dit zorgt er voor dat je het vet verbrand rond je buik. Als je te snel gaat door bijvoorbeeld maar 1000 calorieën te eten dan duurt het langer! Een dieet zoals van Sonja Bakker is veel te streng omdat je dan niets hebt aan de tweede methode: cardiovasculair trainen en specifieke oefeningen.

Cardiovasculair trainen is trainen op een lage intensiteit. Zo kun je bijvoorbeeld gaan crosstrainen of fietsen op een hometrainer. Hierbij mag je hartslag niet hoger zijn de 65% van je maximale hartslag. Als je nog gewoon kunt praten zonder buiten adem te raken dan is je hartslag goed. Je moet het bovendien langer dan 20 minuten volhouden, want dan gaat je lichaam pas echt vet verbranden.


Als je tegelijk een dieet volgt dat te streng is (meer dan 350 calorieën per dag te weinig), dan kom je veel moeilijker in de zone van vetverbranding en gaat je lichaam eiwitten halen uit je spieren. Met andere woorden: de spieren die je traint worden afgebroken en al je werk is bijna voor niets.

Naast cardiovasculair trainen om het vet kwijt te raken kun je ook specifieke oefeningen doen om je buikspieren sterker te maken. Hierdoor wordt je buik steviger en strak. Het is overigens een fabel dat je met buikspieroefeningen het vet rond je buik plaatselijk verbrand! Crunches helpen overigens veel beter dan sit-ups.

Tips voor een platte buik en oefeningen:

- Zorg dat je niet buiten adem raakt bij een cardiovasculaire training

- Buig nooit je rug met sit-ups want dit is slecht voor je onderrug

- Probeer steeds meer crunches of sit-ups te doen.

- Train ook je zijspieren met een zogenaamde Rotary Torso


Vraag altijd aan de sportinstructeur of je de oefeningen goed doet en vraag ook om de paar weken naar verschillende oefeningen. Je lichaam went namelijk aan bepaalde oefeningen, dus als je af en toe dezelfde spieren met een andere oefening traint, dan zie je veel sneller resultaten.

1 opmerking: