maandag 7 december 2009

Afvallen zonder te sporten

Veel mensen vragen zich af of het noodzakelijk is om te sporten of bewegen om gewicht kwijt te raken. Het antwoord op deze vraag is niet voor iedereen hetzelfde, maar voor de meeste mensen zal gelden dat, indien zij blijvend willen afvallen, zij meer moeten gaan bewegen. Hieronder wordt uitgelegd waarom.


Waarom is het (vaak) noodzakelijk om te sporten als je wilt afvallen?
Om de impact van sporten op je vetverbranding te kunnen begrijpen, moet je eerst weten hoe je lichaam de dagelijkse hoeveelheid aan calorieën gebruikt. Ongeveer 60 à 70% van de energie die we opnemen via ons voedsel wordt gebruikt om te ademen, ons hart te laten kloppen, hersenen en andere organen te laten werken, samengevat: om ons te laten leven zonder enige vorm van inspanning. Van de overige 30% wordt 10 à 15% gebruikt voor de spijsvertering. De laatste 15 à 20% wordt gebruikt voor alle andere fysieke inspanningen: rechtstaan, wandelen, lopen, spieren bewegen, sporten...

Bij mensen die weinig bewegen wordt relatief weinig energie verbuikt door spieren, dit verbruik staat bijv. maar voor 8% van het totale energieverbruik tegenover 15-20% bij meer actievere mensen (zie hierboven). Je begrijpt dat er een energieoverschot optreedt wanneer deze persoon evenveel eet als degene die meer beweegt, dit energieoverschot wordt meestal omgezet in vet. Om het energieoverschot te verminderen kun je ervoor kiezen om te gaan dieten (dus minder eten), of je kunt meer gaan bewegen. Het grote probleem met dieten is dat de kilo's er snel weer aankomen wanneer gestopt wordt met het dieet, het zogenoemde jojo-effect. Juist door dit jojo effect is het niet aan te raden te dieten als je blijvend wilt afvallen. De beste manier om te zorgen dat er meer calorien verbrand worden dan er binnenkomen is dus door meer te bewegen.


Meer bewegen dus...Hoe?

De mogelijkheden om meer te gaan bewegen zijn eindeloos en het klinkt altijd makkelijker dan dat het in het echt zal zijn. Er zijn echter een hoop redelijk gemakkelijk trucjes te bedenken om zelfs in een vol en druk leven toch aan de beweging toe te komen die je nodig hebt om gewicht te verliezen.

1 opmerking: